Gastronomiczna porcelana klasy premium, charakteryzująca się wysoką odpornością na zarysowania i wyszczerbienia, wypalana w bardzo wysokiej temperaturze 1440°C. Tak można by w skrócie opisać porcelanę z linii Shiro, najnowszej kolekcji marki Schönwald. Jednak to trochę za mało, by zrozumieć, w czym tkwi jej niecodzienność
Piękno tkwi w prostocie
Gdy skandynawska solidność łączy się z japońskim wdziękiem, powstaje minimalistyczne dzieło sztuki, którego szlachetność wręcz bije po oczach. Niezwykle szeroka krawędź porcelany gastronomicznej z linii Shiro pozwala gościć na stołach najlepszych restauracji estetyczną zastawę, która emanuje siłą prostoty i pozwala szefom kuchni dać upust swojej kreatywności. Subtelny urok tej niebywale prostej kolekcji zapewnia precyzyjna gładkość.
Linia Shiro marki Schönwald została zaprojektowana przez duet aktualnie najgorętszych w branży designerskiej nazwisk - Stefana Dieza i Andreę Lenardin. Artyści stworzyli zastawę stołową, która pozwala najlepszym szefom kuchni prezentować najznakomitsze dania w naczyniach, których nieskomplikowana linia i solidność obręczy podkreślają rzemieślniczy charakter - zarówno podawanej potrawy, jak i samego naczynia. Bez względu na to, czy serwowane są w nich przystawki, zupy, dania główne czy desery - każde z nich prezentuje się w zastawie Shiro niezwykle elegancko i zachęca do skosztowania.
Wysokaodporność na zarysowania i wyszczerbienia
Swój niezwykły charakter kolekcja Shiro zawdzięcza szerokiej ramie, która podkreśla wdzięk i siłę naczyń. Boczny, oparty na linii “S” kontur nadaje elementom zastawy delikatne napięcie, intonowane na różnych wysokościach. Shiro spełnia potrzeby wszystkich, którzy chcą dobrze karmić innych - od właścicieli rustykalnych pubów po szefów kuchni z najbardziej ekskluzywnych restauracji i firmy z segmentu bankietowego.
Aranżowanie jedzenia w naczyniach z tej linii pozwala ponieść wodze fantazji podczas układania dań gotowych do podania. W dodatku cała zastawa, wypalana w bardzo wysokiej temperaturze 1440°C, jest niezwykle odporna na zarysowania i wyszczerbienia. To kolejny - poza minimalizmem - powód, by zaopatrzyć w nią swój lokal gastronomiczny, ponieważ posłuży przez długie lata do serwowania najznakomitszych potraw.
Porcelana klasy premium idealna do personalizacji
Zastawa z linii Shiro występuje nie tylko w klasycznym, białym wydaniu, ale również w wersji KASUMI, będącej połączeniem matowego brązu zewnętrznej strony naczyń z błyszczącym, lekko nakrapianym wnętrzem. Z kolei wersja KOMODO z brązowym, matowym rantem, kieruje wzrok na charakterystyczną, szeroką krawędź zastawy z linii Shiro.
To jednak nie koniec. W kolekcji znalazły się bowiem także eleganckie miseczki z drewnianym spodkiem i drewnianą łyżeczką lub w komplecie, mające potencjał do tego, by stać się klasyką światowego designu. Są też naczynia z nieregularnie wyrysowanymi liniami, sprawiającymi wrażenie ręcznie zdobionych, które układają się promieniście, przyciągając wzrok do środka talerzy oraz półmiski i miski z błyszczącymi wnętrzami z terakoty i matową częścią zewnętrzną, w kolorze nieoczywistego antracytu.
Naczynia z linii Shiro idealnie nadają się do tego, by personalizować je za pomocą różnego rodzaju ozdób. Można wykonać je samemu, poprosić o pomoc lokalnego artystę lub zgłosić podczas zamawiania, by Centrum Kreatywne Schönwald naniosło na zastawę dowolne elementy, jak na przykład logo restauracji.