Sztućce do gastronomii to jeden z elementów wyposażenia, bez którego żadna restauracja nie może się obyć. Warto zainwestować w sztućce najwyższej jakości, sygnowane niemiecką marką WMF, by cieszyć się nimi przez długie lata.
Sztućce do gastronomii klasy premium
WMF, czyli Württembergische Metallwarenfabrik to światowej sławy, wielokrotnie nagradzany niemiecki producent artykułów kuchennych, które charakteryzują się najwyższą jakością, funkcjonalnością i eleganckiego designu, opartego na prostej i dopracowanej formie.
Nie inaczej jest w przypadku sztućców klasy premium, które WMF dedykuje branży gastronomicznej. Wykonane są ze stali szlachetnej, która pokryta została powłoką Cromargan®, która sprawia, że nie śniedzieją, ani nie matowieją. Wręcz przeciwnie - mają nieskazitelny połysk przez wiele lat. W dodatku, bez problemu można myć je w zmywarce. Sztućce do gastronomii od WMF są doskonale wyważone, dzięki czemu idealnie leżą w dłoni. Każdy z około 20 elementów kolekcji ma delikatnie zaokrąglone krawędzie. Symetryczne łyżki zostały przez producenta dokładnie wyszlifowane, a zęby precyzyjnie
wykończonych widelców wypolerowano również na wewnętrznych krawędziach, by uniemożliwić osadzanie się resztek potraw w trudno dostępnych miejscach i ułatwić utrzymanie ich w czystości.
Luksus w złotym i miedzianym odcieniu
Na sztućce do gastronomii sygnowane marką WMF naniesiony może zostać jeden z czterech metalicznych kolorów: złoto, jasne złoto, antracyt bądź miedziany brąz. Kolorowe powłoki nakładane są warstwowo, przy wykorzystaniu metody PVD (pierwotnie opracowanej dla branży jubilerskiej), czyli fizycznego osadzania z fazy gazowej. Dzięki nim sztućce prezentują się naprawdę stylowo. Sztućce ze stali nierdzewnej Cromargan dostępne są od ręki.
Natomiast na te w złocie, miedzy i antracycie trzeba poczekać ok. 8 tygodni, ponieważ wykonywane są na zamówienie.
Jedwabista gładkość dzięki specjalnemu wykończeniu
Sztućce spod logo WMF, z wykończeniem Stone-washing oraz Glass bead sprawiają wrażenie ręcznie robionych. Wszystko za sprawą mycia ich przez producenta za pomocą mikroskopijnych, szklanych kuleczek, które działają na metalową powierzchnię, jak małe pilniki i w nieregularny sposób ją ścierają, tworząc efekt postarzenia surowca. Dzięki niezwykle delikatnej i precyzyjnej technice wykończenia, sztućce są wręcz jedwabiście matowe i wyjątkowo gładkie. Dzięki szkiełkowaniu pod wysokim ciśnieniem, czyli procesie obróbki powierzchni za pomocą wspomnianych szklanych kulek, w końcowej fazie produkcji sztućce są jednolicie błyszczące i pozostają takie przez lata.
Jedno z wyżej wymienionych wykończeń można nanieść na dowolną kolekcję sztućców WMF. Sztućce do gastronomii od WMF nie znają pojęcia upływu czasu. To sprawia, że są doskonałą inwestycją dla każdej restauracji.